Tyrkisk Angora

Startside
Om Ankara Kedi
Tyrkisk Van
Tyrkisk Angora
Vankedisi
Fotogalleri
Medlemmernes sider
Killinger til salg
Udstillinger
Special Show
Sommerfest
Info
Set & Sket
Artikler
LinksEfterlysning

 

OpdrætterAvlshanner Angora

Op

Racebeskrivelse af Tyrkisk Angora

Tyrkisk Angora

Den Tyrkiske Angora var den alle første langhårede (Semilang hår) kat, der kom til Europa i det sekstende århundrede, fra Ankara i Tyrkiet. Angoraens gener findes derfor i mange af nutiden racekatte. Racen var ved at uddø i 1960érne og i sidste øjeblik fik man lavet et avls program for at rede den Tyrkiske Angora. Der blev samlet avls materialer sammen til Ankara Zoo og her startede man et rednings program. Kattene kom hovedsaglig fra private, da den næsten var uddød.  I England lavede de deres egen Angora, som er en blanding af langhårede Orientaler. Den blev aldrig anerkendt i FIFe som Angora.

Det var kun den hvide Tyrkiske Angora, som blev anerkendt i FIFe 1989. Men ved at avle hvid x hvid i flere genrenationer, var der en stor risiko for døvhed. Speciel ved oddeyed eller blåøjede. I dag er alle farver øjne godkendt. Først i 1994 blev Angoraen godkendt i andre farver. Samme farver som MCO, det vil sige kun de naturlige farver. Farver som cinnamon, chokolade, fawn, lilla og pointet er forbudt. Ved at avle farvet ind i de hvide, kan man undgå døvhed. I Tyskland, Holland og England må man ikke avle hvid x hvid, kun hvid x farvet. Dette gælder alle racer.

Den Tyrkiske Angora er en slank, lang og elegant kat, den bevæger sig omkring med særlig ynde og den forfejler sjældent et spring. Det er en middel stor kat. Hannen er lidt større end hunkatten. Hankattens vægt ligger fra 4,5  til 7 kg. og hunnen vejer fra 3 til 4 kg. Den er meget social overfor andre artsfæller og ikke mindst sine mennesker. Den følger dig over alt. . Især køkkenet. Der er ingen kat som en Tyrkisk Angora, der er så glad for mad . Den er også utrolig kælen og snakker rigtig meget. Man kan føre lange samtaler med en Angora. Den prøver at overtale dig til at give den lækkerier i utide. Det er en dejlig familie kat, de er børnevenlige og deltager aktivt i familielivet. Den Tyrkiske Angora har ingen underuld og pelsen er meget silkeblød og fin. Angoraen fælder som andre katte, så hvis man vil undgå hår over hele huset, bør man børste den daglig, Den nyder at få den omsorg og kontakt som børstningen giver. Den kan også være meget kuldskær, så en radiatorseng er ikke at foragte, når man er en Angora. Skabe og skuffer er også dejlige sove- og gemmesteder. Den får en lang pels om vinteren og meget kort om sommeren. Angoraerne er først rigtig udvokset, når den er omkring 5-8 år. Med aldrene får den gerne længere og kraftig pels.

Hunkattens pels er knap så kraftig og med en mindre krave end hankattens. En kastreret han smider heller ikke pelsen i samme omfang som den fertile ham.

I Tyrkiet er der en del overtro knyttet til Angoraen. F.eks. Mener man at Tyrkiets "lands-fader" Kemal Atatürk der døde i 1938, en dag vil genopstå i skikkelse af en hvid, døv, odd-eyed Angora han. Men i Tyrkiet har man en anden opfattelse af den Tyrkiske Angora og Tyrkiske Van. De accepter ikke vores FIFe godkendte Angora og Van. De anerkender kun den hvide som de også kalder Van kat.

Desværre er opdrætter i udland godt i gang med at ødelægge den dejlige race. Til trods for at Angoraen kun er anerkendt i naturlige farver, avler nogle opdrætter andre racer ind så den kommer i ikke anerkendte farver. For ikke tale om de ekstreme unaturlige store øre ("kanin ører"). Derfor er der i de linier kommet en del arvelige sygdomme ind i racen, fra de katte de har brugt til at ændre Angoraen med. Så lad os bevare den klassiske Tyrkisk Angora . Der står endda i Politikens bog "Katte i Farver" at denne race skal forblive ren og ikke avles med andre racer, da den er grundstamme for mange andre racer.

Fra 1 januar 2007 er FIFe’s standart for TUA ændret og afviger mærkbart fra den oprindelige tyrkiske angora, man reddede i 60’erne.

 

 

 

 

 

 

 

Tyrkisk Angora

Holdning: En glad Angora, har halen højt løftet, med yderste spids "knækket", som vippes fra side - til side - når den går. Haleføring under leg og løb er U formet - ryggen krum - halen drejet til siden. (De leger som kun små killinger, kan lege). Den er legesyg uanset alder.

Ørene: Bliver lagt ”lidt” ned under leg/jagt og ”slåskampe”.

Opmærksomhed: Angoraen følger dig fra rum til rum i huset. Yngling steder: Køkkenet og toilettet. Smider sig ned, helst foran dig. hvor som helst og vil have den "store kramme tur". Det er mange gange på en dag. (Så bliver man jo ikke overset). Den opholder sig ("hænger" op ad dig) i nærheden af dig, i de rum, som du må opholde dig i. Et eller andet sted. Så som "faste" sovepladser, med udkig til dig og din gøren og laden.

Mad: Elsker mad. Stjæler gerne i et uopmærksomt øjeblik. Den skal nok fortælle dig hvis der er noget lækkert mad i nærheden og overtale dig til, at give den det.

Ved ”ulykker”: Flygter de, som de første – skyldig eller ej. Venter trofast ved hoveddøren, når man kommer hjem fra arbejde og tager imod en.(Måske er der noget spiseligt med hjem). Sover gerne med dig eller i samme rum. Helst ved en radiatoren med hængekøje. ”Man kan jo være kuldskær”. Skriger inden, du måske træder på halen. For en sikkerheds skyld. Det kunne jo gøre meget ondt. Er der noget man syntes er ulækkert eller ubehagelige. Så ryster man bag poterne godt og grundigt. Maden bliver ”gravet” ned, til senere. ”Man kan jo altid være sulten”.

Drikkevaner: Nogle bruger gerne poten, som ”kop/sugerør”. Frisk vand fra vandhanerne eller ting som står i blød i køkkenvasken. (Det kan jo smage af mad).

Opdragelse: Den skal vide hvad den må og ikke må, Da det er en klog kat kan den sagtens lære det. Det er dig, som styrer katten og ikke omvendt. Den kan sagtens lære at gå i snor hvis man ikke har mulighed for en løbegård til den.

Jagt: Den går efter alt hvad der bevæger sig og kan høre ting som vi ikke kan. Mus, edderkopper, fluer eller andet kryb har en kort levetid i hjemmet, hvis katten kan få fat i dem.

Pas på: Man skal være påpasselige, når låger, skuffer og døre skal lukkes. Man ved aldrig hvor en Angora har sin hale. Den har en stor risiko for at blive klemt, da den står enten lige i vejret eller snor sig rundt om et hjørne. Den elsker også at gemme sig i skabe og skuffer og den er dygtig til at åbne dem. Desuden elsker den at ligge i vasketøjet og gemme sig, om det er rent eller snavset er den ligeglad med.

 

 LAD OS BEVARE DEN RIGTIGE TYRKISKE ANGORA.

 

Copyright © 2003-2014 Ankara Kedi. All rights reserved


 

Standard for Tyrkisk Angora

Bemærk ny standard fra 01.01.2012

 

Standarden for Tyrkisk Angora
kommenteret af Int. FIFe dommer 
Dorte Marie Kaplers

 

General
Appearance:  

Very well proportioned in all aspects, graceful and lithe giving the pression of grace and flowing motion.           

Medium size for females. Males are slightly larger.

 

Generelt


På alle måder meget velproportioneret,
dvs. en kat i total balance, elegant og smidig, hvilket giver et indtryk af elegance og flydende bevægelser. 

Hunner medium størrelse. Hanner en smule større.

 

Head

Shape: 
Small to medium in size, wedge shaed, wide at the top, tapering slightly towards the chin.

Nose: 
Of medim length, gentle slope, no stop or break.
Chin:
Gently rounded, the tip to form a perpendicular line with the nose.

Jaw:
Tapered.

Hoved

Et medium stort hoved, kileformet, bredt foroven, smallere ved hagen. Medium lang næse med blød kurve, intet stop eller knæk.
Næsen måles fra pande til næsebor og kurven skal ligge i øjenniveau, hverken over eller under.
Der står ikke noget i standarden om panden, undtagen i pointskalaen, men da der skal være den ovennævnte kurve på næsen må panden nødvendigvis være pænt buet, ikke for høj og ikke lav og flad. Hagen er lettere rundet, og yderpunktet skal  være i lige linie med næsetippen. Kæben tilspidset.

Ears

Shape:
Long, pointed, wide at the base, well furnished and tufted.

Placement:Set high on the head, erect.

Ører

Store ører (vi bruger ikke betegnelsen "lange ører" på dansk, med mindre der er tale om en bassethund eller lignende). Tilspidsede, brede ved basis.
Godt behårede med tuffer. Ørerne er placerede højt på hovedet og står lige op.

Eyes
Shape:
Large, almond in shape, slanting slightly upwards.

Colour:
All colour varieties allowed.

Øjne

Øjnene er store og mandelformede og de er  placeret en smule skråtstillede.

Alle farver er tilladt.

Neck

Shape:Of medium length, slender and graceful.

 

Hals

Medium lang, slank og elegant. Her har jeg så en tilføjelse, at hankatte også ofte har en smule  mere muskuløs hals end standarden beskriver, og det er naturligt og tilladeligt i mine øjne.

Body

Structure:
Fine boned, light framed chest, torso slender, graceful, lithe. Hind part slightly higher than front.

 

 

Krop

Altså de standarder! En masse ord, som næsten har samme mening, og hvordan kan man så få det hele til at hænge sammen - fint bygget, let bygget brystparti, slank torso, elegant, smidig - her er blot at sige, at det er en meget slank og elegant bygget kat, der er tale om, men ikke siameser elegant, husk det!
Bag parten en smule højere en for parten.

Legs

Shape:Long; hind legs longer thant front legs.


Paws:
Small round and dainty; tufts between the toes.

Ben

Lange ben, bagben længere end forben, Der står intet om knoglebygningen, men er som på resten af katten, fin.

Fine små runde poter, tuffer mellem tæerne.

Tail
 
Shape:
Long and tapering, wide at the base, narrow at the end. Well furnished.
Hale

Lang og tilspidset, bred ved basis, tynd ved afslutning.
Godt behåret.
Coat

Structrure:Body coat of medium length; long at the frill. The hair is very fine and shows a silklike sheen. The coat is silky and sleek, slightly wavy on the belly. No, undercoat.

Colour:
All colour varieties are permittet, including all colour varieties with white, except pointet patterns and chocolate and lilac, cinnamon and fawn. Any amount of white is allowed, i.e. white locket, white chest  white on the belly, white on the paws etc.
Pels

På kroppen er pelsen medium lang, lang krave. Silkeagtig pelskvalitet med silkeagtigt skær, glat på kroppen, lidt fald på maven. Ingen underpels.
Alle farvevarianter er tilladt, inklusive varianter med hvidt, undtagen maskefarvede, chokolade og lilla, cinnamon og fawn.

Alle mængder af hvidt er tilladt, dvs. hvid flamme i ansigtet, hvid plet på brystet, hvidt bryst, hvidt på maven, hvidt på poter osv.
For at få nærmere overblik over anerkendte farvevarianter kan man se på listen over godkendte farver på Maine Coon.

Remarks

Allowance tobe made for jowls in adult males. The frill is not fullygrown during the first year.
Summer coat is definitely shorter than  winter coat.
Bemærkninger

Der skal tages hensyn til, at voksne hanner kan have hankattekinder. Kraven er ikke færdigudviklet før efter et år.
Sommerpelsen er væsentlig kortere end vinterpelsen.
Disqualification

Persian body type
Diskvalifikation

Perser krop er ikke tilladt.

 

 

Startside | Om Ankara Kedi | Tyrkisk Van | Tyrkisk Angora | Vankedisi | Fotogalleri | Medlemmernes sider | Killinger til salg | Udstillinger | Special Show | Sommerfest | Info | Set & Sket | Artikler | Efterlysning